Zöldségek ,sajtos túrós lepény és mártogatòs (Zakuszka és fokhagymás tejföl)🍆🌶️🥒🍵🥗🥣
Zakuszka (bár lehet az erdélyiek megköveznének érte..


1 közepes padlizsán

2nagyobb kápia paprika

1 fehér paprika
1 nagyobb paradicsom

2 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb babérlevél
1 tk. só
bors
olaj
víz
Elkészítése:
Padlizsánt félbevágva és a paprikákat kimagozva nagyobb darabokra feldarabolva, kiolajozott tepsibe tesszük és fólia alatt sütőben közepes lángon puhára sütjük. A végén le lehet venni pár percre a fóliát, hogy piruljon is. Ha megsültek, a padlizsán héját lehúzzuk (a paprikákon én rajta hagytam). A hagymát apróra vágava kevés olajon megdinszteljük, erre lehet dobni a paradicsomszeleteket is és kicsit összefonnyasztani. Az összes sült zöldséget összeöntjük, kb 1-1,5 dl vízzel felöntjük, és addig főzzük őket amíg a zöldségek rostjai meg nem puhulnak teljesen (15-20perc) közben ahogy sűrűsödik vigyázni kell le ne égjen (szükség esetén ilyenkor kevés vizet kell öntögetni alá), belefőzünk egy babérlevelet plusz sóval és borssal fűszerezzük, majd mielőtt összebotturmixiolnánk, a babérlevelet kivesszük és pépesítjük (tetszőlegesen pürésebb/hígabb) állagúra.
Tejfölös mártogatós
2,5 dl tejföl
1 duci gerezd fokhagyma
2 csipet só
Elkészítése:
A tejfölbe zúzzuk a fokagymát és beledobjuk a 2 csipet sót (nagy művészet

Túrós sajtos lepény
25dkg túró
1tojás

fél tk. só
4 púpos evőkanál zabpehelyliszt
3ek. tejföl
10-15dkg sajt

Elkésztés:
A hozzávalókat a tejföl és sajt kivételével összegyúrjuk és kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe kinyújtjuk (én kézzel négyzet alakúra "kilapogattam"

+ tetszés szerinti zöldségek feldarabolva mártogatni



Megjegyzések
Megjegyzés küldése