Almáspite egészségesen
Hozzávaók:
Tésztához:
25 dkg vaj
10 dkg graham liszt
30dkg zabpehelyliszt
12 dkg nyírfacukor vagy eritrit
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 teáskanál vaníliaaroma,vagy 1 cs vaníliás nyírfacukor
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
2 kg alma
2 teáskanál vaníliaaroma és 1 púpos kanál nyírfacukor vagy eritrit/ vagy 2 cs. vaníliás nyírfacukor
2 marék durvára darált zabpehely
fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, hogy egységes tésztát kapjak. Egy kisebb és egy nagyobb cipót formázok belőle és beteszem őket a hűtőbe amíg a töltelék elkészül. Az almákat meghámozom, lereszelem,jól kicsavarom a levét,belekeverem a vanília aromát és egy kanál nyírfacukrot vagy eritritet (vagy ezek helyett 2 csomag vaníliás nyírfacukrot). A tepsit kikenem vajjal , zabpehelyliszttel kilisztezem, majd a nagyobb cipóból egy vastagabb tésztát nyújtok alulra, megszurkálom villával, megszórom durvára darált zabpehellyel, ráteszem az almás tölteléket, meghintem vékonyan fahéjjal (ízlés kérdése mennyivel), és a tetejére nyújtok egy vékonyka réteget a kisebbik tésztacipóból. A tetejét is megszurkálom villával. Előmelegített sütőben 40perc alatt megsül. Félig kihűlt állapotában szitálok rá vékonyan nyírfaporcukrot vagy por eitritet.
Túlzás nélkül mondhatom,hogy valami bődületesen finom:D!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése