Diós csokitorta
Hozzávalók:
Piskóta:
6db tojás
6 dkg zabpehelyliszt
6 dkg grahamliszt( vagy teljeskiőrlésű búzaliszt)
12dkg nyírfacukor
3 evőkanál víz
1 csipet só
Krém:
5 tojás
15dkg nyírfacukor vagy eritrit
30dkg vaj
1 tábla cukormentes étcsoki(100g)
1 tábla cukormentes tejcsok(100g)
1 csomag főzős étcsokoládés pudingpor
Díszítés
3-4 nagy marék dió
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a nyírfacukorral és vízzel robotgép segítségével felvetjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a liszteket. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A kettőt összeforgatjuk,kivajazott lisztezett(zabpehely vagy graham liszt) formába öntjük, előmelegített sütőben nagy lángon tűpróbáig kb:30perc(plusz-mínusz 10perc/sütőfüggő) alatt készre sütjük.
A krémhez
A krém elkészítéséhez előkészítünk két hőálló edényt (fazekat): egy nagyot, és egy kisebbet, ami belefér a nagyba. A nagyba annyi vizet öntünk, amennyi, ha a nagy edénybe beleállítjuk a kisebbet, a kisebb edény pereménél legalább 6-8 centivel lejjebb ér, de a kisebb edény alja érjen bele a vízbe.
A nagyobb edényt a vízzel föltesszük a tűzre, és úgy állítjuk be a hőfokot, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon.
A kisebb edénybe beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a nyírfacukrot és a pudingport. Robotgép habverőjével az egészet összekeverjük. Ezután a kisebb edényt a forrásban levő vízzel teli nagyobb edénybe tesszük, és robotgép habverőjével folyamatosan legalább 15 percig nagy fordulatszámon keverjük a krémet, miközben az alsó edényben gyöngyözve forr a víz. A krém a gőz fölött főzés elején még sötétbarna, és folyékony, a 15 perc leteltével be kell sűrűsödnie és ki kell világosodnia.
A 15 perc főzés után a krémet levesszük a tűzről. (A tűzhelyt kikapcsoljuk, a forró vizet sem főzzük tovább.)
A megfőtt krémbe belekeverjük a kockákra tördelt csokoládét, majd a krémet kihűtjük. Mikor már éppen csak kicsit langyos, belekeverjük a vajat is. Ezután hűtőbe tesszük.
Ha a krém megdermedt ,újra áthabosítjuk robotgéppel. A piskótát ketté, ha sikerül három részre vágjuk és megtöltjük a krémmel. Száraz serpenyőben a durvára vágott diót megpirítjuk(ha elkezdjük érezni az illatát akkor jó) és a torta tetejére és oldalára szórjuk.(Érdemes ezt még a krém betöltése előtt elkészíteni,hogy ezalatt a krém ne folyósodjon a melegen.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése