Lilla Galuska
Hozzávalók:
Piskóta:
1 ek. zabpehelyliszt
1ek. teljeskiőrlésű liszt
1 ek. kakaópor
4 tojás
3ek. xilit (vagy eritrit)
1 kiskanál sütőpor
2ek. víz
1 csipet só
Vaníliahab:
4 tojásfehérje
1cs vaníliás puding
4 ek xilit
1 cs vaníliás xilit
4dl tej
1 csipet só
Csokiszósz:
200g cukormentes csokoládé
2 dkg vaj
5 dl tejszín(cukormentes)
1 kiskanál rum vagy rumaroma
2dl tejszín(cukormentes)
1,5 ek. porított xilit vagy eritrit
néhány marék dió
Elkészítés:
A piskótához 4 tojásfehérjéből habot verünk, a sárgákat kihabosítjuk a cukorral és vízzel, egy csipet sót dobunk még bele. ebbe keverjük a liszteket ,kakaóport és sütőport, majd a tojásfehérjés habbal összeforgatjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A vaníliahabhoz a tejből, pudigporból, xilitből és vaníliás xilitből hagyományos módon sűrű pudingot főzünk, 1 csipet sót teszünk bele.4 tojásfehérjéből habot verünk, és a pudingot még forrón ebbe forgatjuk, rásimítjuk a piskóta tetejére,
kis/közepes lángon 10 percig visszatesszük a sütőbe.
Ha kész a vaníliahabos piskóta, kihűtjük annyira, hogy szeletelni lehessen, kis darabokra összevágjuk.
Én két kerek jénait használtam az összeállításhoz, az aljukba pakolgattam összevissza a kis szeleteket. Ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott dióval megszórjuk. A csokiszószhoz vízgőz felett a csokikat (legalább a fele étcsoki legyen)a vajjal összeolvasszuk és apránként a tejszínt is hozzá öntjük kevergetés mellett,1 kanál rummal vagy rumaromával ízesítjük, majd a dióval leszórt piskótára locsoljuk, Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd a tejszínből és porított xilitből kemény tejszínhabot verünk és a csokiszósz tetejére kupacokba nyomkodjuk :)
Ahogy a receptben is írtam, ez egy jó nagy családi adag, két olyan adag mint a képeken. Nem tudom,hogy lehetne belőle kevesebbet csinálni:D
Megjegyzések
Megjegyzés küldése