Egészséges mákos bejgli
Hozzávalók:
15 dkg zabpehelyliszt
15 dkg graham liszt
2,5dkg nyírfacukor
1+1 tojás (tésztába egy és a kenéshez egy)
negyedcsomag élesztő(1 csipet kristálycukor, mert az élesztő csak így fut fel)
1 csipet só
1,75dl tej
0,5dl olaj
25dkg mák
nyírfacukor vagy eritrit (ízlés szerint,ki mennyire szereti édesen a tölteléket)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
kb. 2dl tej
Elkészítés:
A tejet meg kell langyosítani, 1 dl-ben felfuttatni az élesztőt.
Kelesztőtálba kell tenni a liszteket,közepébe a tojást,nyírfacukrot,olajat,csipet sót,az élesztőt és a tej felét majd dagasztás közben hozzá kell adni a tej másik felét. A tésztának a galuskatésztánál sűrűbbnek kell lennie, de nem kell teljesen összeállnia.1,5órát kelesztjük.Alaposan kilisztezett(zabpehely vagy grahamliszttel) deszkán kb. fél cm vartagra nyújtjuk.
A mákot ledaráljuk a nyírfacukorral vagy eritrittel,egy lábasba tesszük ,hozzá adjuk a reszelt citromhéjat és citromlevet, kenhető sűrűségűre főzzük.
A kinyújtott tésztát megtöltjük a mákkal,felcsavarjuk,majd egy egész tojást felverünk, megkenjük vele a bejglinket és meleg helyre tesszük kb. 15percre, majd még egyszer átkenjük.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése