Aranygaluska vaníliasodóval
Tésztához:
20 dkg zabpehelyliszt
20 dkg graham liszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
2,5dkg nyírfacukor
1+1 tojás (tésztába egy és a kenéshez egy)
20 g élesztő(1 mokkáskanál méz, mert az élesztő csak így fut fel)
1 csipet só
1,75dl tej
0,5dl olaj
Töltelékhez :
15-20 dkg darált dió, 2 ek. eritrit v. xilt
+6-8dkg vaj (kikenni az edényt, diótöltelálkek alá)
Sodóhoz:
0,5 l tej
2ek. xilit v. eritrit
2cs. vaníliás xilit
2 ek. zabpehelyliszt
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A tejet meg kell langyosítani, 1 dl-ben felfuttatni az élesztőt.
Kelesztőtálba kell tenni a liszteket,közepébe a tojást,nyírfacukrot,olajat,csipet sót,az élesztőt és a tej felét majd dagasztás közben hozzá kell adni a tej másik felét. A tésztának a galuskatésztánál sűrűbbnek kell lennie, de nem kell teljesen összeállnia.1,5 órát kelesztjük.Alaposan kilisztezett(zabpehely vagy graham liszttel) deszkán kb. fél cm vartagra nyújtjuk. Köröket szaggatunk belőle. A kivajazott edénybe rakunk belőle egy réteget, majd megkenjük olvasztott vajjal, erre szórjuk a diós tölteléket, majd újra tészta - vaj- diós töltelék, amíg el nem fogy. A legfelső rétegre csak egy kevés diót szórunk. Előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük nagy fokozaton,közben nézzünk rá,hogy nehogy a teteje megégjen, ha nagyon barnulna tegyünk rá alufóliát.
A sodóhoz, a lisztből tojássárgából,vaníliás xilitből, és xilitből vagy eritritből, kb.1,5 dl. hideg tejjel csomómentes alapot keverünk. A tejet feltesszük forrni, ha már forr, folyamatos gyors keverés mellett (,hogy a tojás nehogy kicsapódjon és sárga darabos legyen:P) fokozatosan hozzá önjük az alapot és ezzel besűrítjük, 1-2 percig forraljuk (továbbra is folyamatos kevergetés mellet).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése