Csokikrémes epres piskótatekercs
Piskótához:
4 tojás
4dkg zabpehelyliszt
4dkg graham liszt
1 tk sütőpor
8 dkg nyírfacukor vagy eritrit
5ek. víz
1 csipet só
Krémhez:
3 tojás
8 dkg nyírfacukor vagy eritrit
15 dkg vaj
50g cukormentes étcsoki
50g cukormentes tejcsoki
fél csomag főzős étcsokoládés pudingpor
tetejére:
10dkg eper
1 cs. tortazselé
2ek. xili vagy eritrit
2dl víz
A 4 tojást szétválasztjuk, fehérjére és sárgájára. A sárgáját a cukorral és 5 ek. vízzel robotgéppel kikeverjük, ezután folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a liszteket és a sütőport. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd ezt óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás lisztes masszába. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és elegyengetjük, előmelegített sütőben magas hőfokon megsütjük(tűpróba!), ha kész, sütőpapírostól feltekerjük és úgy hűtjük ki.
A krém elkészítéséhez előkészítünk két hőálló edényt (fazekat): egy nagyot, és egy kisebbet, ami belefér a nagyba. A nagyba annyi vizet öntünk, amennyi, ha a nagy edénybe beleállítjuk a kisebbet, a kisebb edény pereménél legalább 6-8 centivel lejjebb ér, de a kisebb edény alja érjen bele a vízbe.
A nagyobb edényt a vízzel föltesszük a tűzre, és úgy állítjuk be a hőfokot, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon.
A kisebb edénybe beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a nyírfacukrot és a pudingport. Robotgép habverőjével az egészet összekeverjük. Ezután a kisebb edényt a forrásban levő vízzel teli nagyobb edénybe tesszük, és robotgép habverőjével folyamatosan legalább 15 percig nagy fordulatszámon keverjük a krémet, miközben az alsó edényben gyöngyözve forr a víz. A krém a gőz fölött főzés elején még sötétbarna, és folyékony, a 15 perc leteltével be kell sűrűsödnie és ki kell világosodnia.
A 15 perc főzés után a krémet levesszük a tűzről. (A tűzhelyt kikapcsoljuk, a forró vizet sem főzzük tovább.)
A megfőtt krémbe belekeverjük a kockákra tördelt csokoládét, majd a krémet kihűtjük, azután belekeverjük a vajat is. Ezután hűtőbe tesszük.
Ha a krém megdermedt ,újra áthabosítjuk robotgéppel.
A kihűlt piskótáról leválasztjuk a papírt ,közben megkenjük a krémmel és feltekerjük.
A tetejére az epreket vékony szeltekre vágva elrendezzük. A tortazseléport, a xilittel vagy eritrittel, és a vízzel folytonos kevergetés mellett 1 percig főzzük, majd a tűzről levéve párszor megkeverjük. Amint látjuk, hogy kezd sűrűsödni az eperre kanalazzuk, vagy öntjük.
Hűtőben pár órát legalább hagyjuk dermedni és hogy az ízek összeérjenek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése