Diós vaníliás kávés torta☕🍫🎂
(A képen látható torta csak fele ennyi alapanyagból, tábori körülmények között készült,pl. tortaforma gyanánt egy lábas szolgált... szóval azért pici a képen a tortaszelet, mert valóban pici :), a receptben szereplő arányok egy átlag 23 cm-es formához vannak számítva. )
Hozzávalók:
tészta:
6 db. tojás
20dkg xilit vagy eritrit
50ml olaj
10dkg darált dió
8 dkg zabpehelyliszt
8dkg teljes kiőrlésű liszt
2ek víz
1 cs sütőpor
2 mokkás kanál rum
1 csipet só
krém:
1cs. vaníliás pudingpor
6-7 ek eritrit
5dl tej
25 dkg vaj
1dl kávé(főzött)
máz:
10dkg cukormentes étcsoki
12 kiskanál vaj
1 dl tej
Elkészítés:
A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat az eririttel(vagy xilittel) habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk a vizet, a liszteket, a sütőport ,darált diót és rumot. Utóbbi masszát összeforgatjuk a felvert tojáshabbal és kivajazott- kilisztezett (zabpehelyliszttel) tortaformában tűpróbáig előmelegített sütőben sütjük a közepesnél kicsit nagyobb lángon. (20-30 perc/sütőfüggő)
A krémhez a pudingot hagyományos módon a cukorral és pudingporral megfűzzük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt apránként hozzáadagolva a kenhető állagú vajjal kikeverjük és a kávét hozzácsorgatva tovább keverjük.
A kihűlt piskótát félbevágjuk, a krémet közé kenjük.
A csokit vízgőz felett a vajjal felolvasztjuk és tejet lassan kevergetés mellett hozzáadjuk. Ha már homogén állagú a máz, a torta tetejére csorgatjuk.(Én a torta közepére öntöm az egészet, majd a tányért/tálcát/formát mozgatva eloszlatom a tetején/oldalán. Ha csak a tetejére szeretnénk a csokit akkor érdemes a formába visszatenni a tortát és úgy rácsorgatni a csokit.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése