Mákos csoda meggyöntettel
Hozzávalók:
15dkg mák
10dkg nyírfacukor +1 ek. a habba
2 ek. zabpehelyliszt
2 dl
tej
fél citrom héja
3 tojás
1 üveg cukormentes meggybefőtt
2 ek. vaníliás pudingpor( vagy étkezési keményítő)
Elkészítés:
A mákot a nyírfacukorral összekeverjük és megdaráljuk, majd
belekeverjük a zabpehelylisztet. A tejet felmelegítjük, majd beleöntjük az
előbb említett mákos keveréket, kb. 2 percig folytonos kevergetés mellett
főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belereszeljük a citrom héját és
belekeverjük a 3 tojás sárgáját. A tojás fehérjét habbá verjük, mikor már
szinte kemény a habunk, akkor szép lassan 1 ek. nyírfacukrot szórunk hozzá és
ezzel együtt keményre verjük a habot.
Végül a habot óvatosan összeforgatjuk a mákos krémmel és kivajazott formába,
tepsibe vagy hőálló tálba öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon
megsütjük.(Én egy kerek alapú jénaiban sütöttem, aminek kb.16cm az átmérője) Nem szabad nagy lángon, mert akkor a széle megég, a közepe pedig folyós marad.Ha a közepébe villát szúrva nem marad tészta a villán, akkor biztosan megsült a közepe is.
A meggybefőttet levével egy lábasban felmelegítjük, közben a
2 ek. pudingport pár kanál meggy lével csomómentesre keverjük, és a lábasba
öntjük. először világosabb lesz az egésznek a leve, de ha pár percig főzzük, amíg
besűrűsödik, az öntet színe is besötétedik.
Aki édesszájú és túl savanyúnak érzi, ehhez is lehet még
ízlés szerint nyírfacukrot adni.
Aki a mákos dolgokat szereti, annak ez a sütemény egy csoda:)!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése