Mákos csoda meggyöntettel





Hozzávalók:

15dkg mák

10dkg nyírfacukor +1 ek. a habba

2 ek. zabpehelyliszt

2 dl tej

fél citrom héja

3 tojás


1 üveg cukormentes meggybefőtt

2 ek. vaníliás pudingpor( vagy étkezési keményítő)

Elkészítés:

A mákot a nyírfacukorral összekeverjük és megdaráljuk, majd belekeverjük a zabpehelylisztet. A tejet felmelegítjük, majd beleöntjük az előbb említett mákos keveréket, kb. 2 percig folytonos kevergetés mellett főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belereszeljük a citrom héját és belekeverjük a 3 tojás sárgáját. A tojás fehérjét habbá verjük, mikor már szinte kemény a habunk, akkor szép lassan 1 ek. nyírfacukrot szórunk hozzá és ezzel együtt keményre verjük  a habot. Végül a habot óvatosan összeforgatjuk a mákos krémmel és kivajazott formába, tepsibe vagy hőálló tálba öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.(Én egy kerek alapú jénaiban sütöttem, aminek kb.16cm az átmérője) Nem szabad nagy lángon, mert akkor a széle megég, a közepe pedig folyós marad.Ha a közepébe villát szúrva nem marad tészta a villán, akkor biztosan megsült a közepe is.

A meggybefőttet levével egy lábasban felmelegítjük, közben a 2 ek. pudingport pár kanál meggy lével csomómentesre keverjük, és a lábasba öntjük. először világosabb lesz az egésznek a leve, de ha pár percig főzzük, amíg besűrűsödik, az öntet színe is besötétedik.
Aki édesszájú és túl savanyúnak érzi, ehhez is lehet még ízlés szerint nyírfacukrot adni.

Aki a mákos dolgokat szereti, annak ez a sütemény egy csoda:)!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Fanta" szelet🍊🍊

Cukkinis darált húsos paradicsomos penne 🍅🍽

Rántott sajt zabpehely panírban párolt zöldséggel és diétás tartármártással