Étcsokoládés erdeigyümölcsös mousse torta
Hozzávalók:
Kakaós tészta:
80 g vaj
80 g porcukor
40g zabpehelyliszt
40g teljes kiőrlésű liszt
2
ek. kakaópor
1 tk. sütőpor
1 tojás + 1 tojássárgája
1cs. vaníliás xilit (vagy 1 tk vanília kivonat)Étcsokoládé mousse:
1,6 dl tejszínhab
100 g csokoládé (cukormentes)
2 db
tojássárgája + 50 g tejszín (30%-os, állati)
1 ek. porcukor (xilitből vagy eritritből)
3 g zselatin (Kb. 1,5 lap.)
Gyümölcszselé
125 g fagyasztott eredeigyümölcs mix
3 ek. porcukor(xilitből avgy eritritből)
1 citrom reszelt héja
5-6 g zselatin (Kb. 3 lap.)
1cs. vaníliás xilit (vagy 1 tk vanília kivonat)
Erdeigyümölcsös mousse:
125 g fagyasztott erdeigyümölcs mix
2 db tojássárgája + 50 g tejszín
2dl tejszínhab
1cs. vaníliás xilit (vagy 1 tk vanília kivonat)
3 ek. porcukor(xilitből vagy eritritből)
5-6 g zselatin (Kb. 3 lap).
Csokoládémáz:
50 g étcsoki(cukormentes) + 1 tk vaj
50
g tejszín
Elkészítés:
Tészta:
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral,
hozzáadjuk a egész tojást és a tojássárgáját+ 3 ek vizet keverünk még hozzá, illetve a vanília kivonatot,
majd ezt simára keverjük. Ebbe forgatjuk bele a kakaóval és sütőporral összeszitált
lisztet(a teljeskiőrlésű liszt szemcséi fennakadnak majd a szitán, de azt is öntsük bele), majd a tésztát kikenjük egy sütőpapírra és 160°C-on kb. 15-20 perc
alatt megsütjük. Ha lehet 1-2 cm-rel nagyobb kört kenjünk ki, mint amekkora
tortát készíteni szeretnénk, így csak ki kell szúrnunk egy tortakarikával a
kihűlt tésztát és már tölthetjük is azt
Étcsokoládé mousse:
A tejszínt időnként átkeverve 80 C°-ra melegítjük(még nem forr, ebbe feloldjuk a zselatinport vagy lapokat),
majd hozzáöntjük a közben a porcukorral kihabosított tojássárgájához,további 1 percig együtt felverjük. Az étcsokit
megolvasztjuk, belekeverjük. Végül
felverjük a maradék tejszínhabot és ezt is beleforgatjuk a csokis alapba. A
kész krémet a tésztára rétegezzük és legalább 2 órát pihentetjük a narancsos
réteg előtt.
Gyümölcszselé:
A 250g erdei gyümölcs mixet kiolvasztjuk és pürésítjük,
majd kis
lángon további 4-5 percig forraljuk. A gyümölcspürét elfelezzük, majd az
egyik felét egy kis fém
keverőtálba átszedjük, ez lesz a gyümölcsmousse alapja. A maradék püréhez reszeljük a citromhéjat, hozzá adjük a porcukrot és a
zselatint vaníliás cukrot (vagy kivonatot), majd megvárjuk, hogy azok is
teljesen elolvadjanak. Végül a gyümölcszselét a tortára öntjük és ismét egy
fél órácskát
pihentetjük a tortát.
Erdeigyümölcs mousse:
A gyümölcsmoussehoz a tojássárgáját habosítani kezdjük, közben felmelegítjük a fél dl
tejszínt, amibe előzőleg beletördeljük a zselatinlapokat(vagy feloldjuk a zselatinport). Ha forró a tejszín (de még nem forr) és
a zselatin feloldódott, akkor ezzel nyakon öntjük a tojássárgája habot. További 1 percig felverjük. Ezt
beleforgatjuk a félretett gyümölcspürébe, amibe 3ek. porcukrot tettünk, majd az egészet beleforgatjuka
kihabosított tejszínhabba. Végezetül ez a réteg is a tortára kerül,majd további legalább 1 órás pihenés után jöhet rá a csokimáz.
Csokoládémáz
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal ,majd a tejszínt így hozzáöntjük,egyenletesre keverjük, majd a gyümölcsös rétegre locsolva eloszlatjuk azon.
Amennyiben gyümölccsel díszítjük, azt érdemes csak közvetlenül tálalás előtt megtenni.
Ahol a tejszín mellett g-ban van megadva a mértékegység, azt úgy mértem ki,hogy a mérlegre tettem a mérőpoharat és grammra mértem. A felvert tejszínhabhoz dl-ben adtam meg a mértékegységet,ott annyi dl tejszínből kell habot verni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése