Étcsokoládés erdeigyümölcsös mousse torta



Hozzávalók:
Kakaós tészta:
80 g vaj                                                                                                
80 g porcukor                                                                            
40g zabpehelyliszt
40g teljes kiőrlésű liszt
 2 ek. kakaópor                                                        
1 tk. sütőpor                                                                               
1 tojás + 1 tojássárgája 
1cs. vaníliás xilit (vagy  1 tk vanília kivonat)

Étcsokoládé mousse:                                                   
1,6 dl tejszínhab                                                                             
100 g csokoládé (cukormentes)                       
2 db tojássárgája + 50 g tejszín (30%-os, állati)                
1 ek. porcukor (xilitből vagy eritritből)                                                                                  
3 g zselatin (Kb. 1,5 lap.)




Gyümölcszselé
125 g fagyasztott eredeigyümölcs mix
 3 ek. porcukor(xilitből avgy eritritből)
1 citrom reszelt héja 
5-6 g zselatin (Kb. 3 lap.) 
1cs. vaníliás xilit (vagy  1 tk vanília kivonat)

Erdeigyümölcsös mousse:
125 g fagyasztott erdeigyümölcs mix
2 db tojássárgája + 50 g tejszín
2dl tejszínhab 
1cs. vaníliás xilit (vagy  1 tk vanília kivonat)
 3 ek. porcukor(xilitből vagy eritritből)
 5-6 g zselatin (Kb. 3 lap).

Csokoládémáz: 
50 g étcsoki(cukormentes) + 1 tk vaj
50 g tejszín
Elkészítés: 
Tészta:
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a egész tojást és a tojássárgáját+ 3 ek vizet keverünk még hozzá, illetve a vanília kivonatot, majd ezt simára keverjük. Ebbe forgatjuk bele a kakaóval és sütőporral összeszitált lisztet(a teljeskiőrlésű liszt szemcséi fennakadnak majd a szitán, de azt is öntsük bele), majd a tésztát kikenjük egy sütőpapírra és 160°C-on kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ha lehet 1-2 cm-rel nagyobb kört kenjünk ki, mint amekkora tortát készíteni szeretnénk, így csak ki kell szúrnunk egy tortakarikával a kihűlt tésztát és már tölthetjük is azt
Étcsokoládé mousse:

A tejszínt időnként átkeverve 80 C°-ra melegítjük(még nem forr, ebbe feloldjuk a zselatinport vagy lapokat), majd hozzáöntjük a közben a porcukorral kihabosított tojássárgájához,további 1 percig együtt felverjük. Az étcsokit megolvasztjuk, belekeverjük. Végül felverjük a maradék tejszínhabot és ezt is beleforgatjuk a csokis alapba. A kész krémet a tésztára rétegezzük és legalább 2 órát pihentetjük a narancsos réteg előtt.
Gyümölcszselé: 
A 250g erdei gyümölcs mixet kiolvasztjuk és pürésítjük, majd kis lángon további  4-5 percig forraljuk. A gyümölcspürét elfelezzük, majd az egyik felét egy kis fém keverőtálba átszedjük, ez lesz a gyümölcsmousse alapja. A maradék püréhez reszeljük a citromhéjat, hozzá adjük a porcukrot és a zselatint vaníliás cukrot (vagy kivonatot), majd megvárjuk, hogy azok is teljesen elolvadjanak. Végül a gyümölcszselét a tortára öntjük és ismét egy fél órácskát pihentetjük a tortát.
  
Erdeigyümölcs mousse: 
A gyümölcsmoussehoz a tojássárgáját habosítani kezdjük, közben felmelegítjük a fél dl tejszínt, amibe előzőleg beletördeljük a zselatinlapokat(vagy feloldjuk a zselatinport). Ha forró a tejszín (de még nem forr) és a zselatin feloldódott, akkor ezzel nyakon öntjük a tojássárgája habot. További 1 percig felverjük. Ezt beleforgatjuk a félretett gyümölcspürébe, amibe 3ek. porcukrot tettünk, majd az egészet beleforgatjuka  kihabosított tejszínhabba. Végezetül ez a réteg is a tortára kerül,majd további legalább  1 órás pihenés után jöhet rá a csokimáz.
Csokoládémáz 
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal ,majd a tejszínt így hozzáöntjük,egyenletesre keverjük, majd a gyümölcsös rétegre locsolva eloszlatjuk azon.

Amennyiben gyümölccsel díszítjük, azt érdemes csak közvetlenül tálalás előtt megtenni.
Ahol a tejszín mellett g-ban van megadva a mértékegység, azt úgy mértem ki,hogy a mérlegre tettem a mérőpoharat és grammra mértem. A felvert tejszínhabhoz dl-ben adtam meg a mértékegységet,ott annyi dl tejszínből kell habot verni.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Fanta" szelet🍊🍊

Cukkinis darált húsos paradicsomos penne 🍅🍽

Rántott sajt zabpehely panírban párolt zöldséggel és diétás tartármártással