Erdei vegyes mogyorókrémes mousse torta🍰🎂
Hozzávalók:
A torta tésztájához:
4 tojás
4dkg zabpehelyliszt
4dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5tk sütőpor
1 csipet só
10dkg por eritrit
3ek víz
1ek mogyorókrém(cukormentes)
Erdeigyümölcsös mousse-hoz:
125 g fagyasztott erdeigyümölcs mix
2 db tojássárgája + 50 g tejszín
2dl tejszínhab
1cs. vaníliás xilit (vagy 1 tk vanília kivonat)
3 ek. porcukor(xilitből vagy eritritből)
5-6 g zselatin (Kb. 3 lap).
1 csipet só
Mogyorókémes mousse-hoz:
1,6 dl tejszínhab
4 nagy ek. mogyorókrém (cukormentes)
2 db tojássárgája + 50 g tejszín
1 ek. porcukor (xilitből vagy eritritből)
3 g zselatin (Kb. 1,5 lap.)
1 csipet só
tetejére kb,1,5dl cukormentes tejszín, 2 ek por eritrittel felverve
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a ságáját felverjük az eritrittel , majd hozzáadjuk a vizet, 1 csipet sót és egy ek. mogyorókrémet, és apránként belekeverjük a liszteket és a sütőport. A tojásfehérkéből egy csipet sóval kemény habot verünk és hozzáforgatjuk a lisztes masszához. ezt nem a tortaformában sütöttem meg hanem egy kb 3 cm magas falú tepsiben, kicsit nagyobb kör alakban beleöntve mint a tortaforma, majd a sütés után (160fok 10-12perc) a tortakarikát rátéve kivágtam belőle a torta alapját.Amit a kapcsos tortaforma aljára tettem és ebben rétegeztem rá a krémeket.
A gyümölcsmoussehoz a tojássárgáját habosítani kezdjük, közben felmelegítjük a fél dl tejszínt, amibe előzőleg beletördeljük a zselatinlapokat(vagy feloldjuk a zselatinport). Ha forró a tejszín (de még nem forr) és a zselatin feloldódott, akkor ezzel nyakon öntjük a tojássárgája habot. További 1 percig felverjük. Ezt beleforgatjuk a gyümölcspürébe, (Kiolvasztott gyümölcsbe e 3ek. por eritritet, 1 cs. vaníliás xilitet tettünk, valamit egy csipet sót és össze turmixoljuk folyékonyra) majd az egészet beleforgatjuk a 2dl kihabosított tejszínhabba.
A mogyorókrémes muosshoz a fél dl tejszínt felmelegítjük (még nem forr, ebbe feloldjuk a zselatinport vagy lapokat), majd hozzáöntjük a közben a porcukorral és egy csipet sóval kihabosított tojássárgájához,majd további 1 percig együtt felverjük. Ebbe jön a 4 ek mogyorókrém. Végül felverjük a maradék tejszínt és ezt is beleforgatjuk a mogyorókrémes alapba.
A két mousse réteg között teljen el hűtőbe téve 2 óra amíg az alsó teljesen megköt.
Ha a felső réteg is megkötött, akkor leválasztjuk a tortaformát és az eritrittel édesített tejszínhabbal díszítjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése